top of page
Mayke_illu_www.jpg

Mijn vader is homo

AUTOBIOGRAFIE
NU BESCHIKBAAR

Mijn vader is homo is een verhaal uit mijn leven, waarin ik mij richt tot mijn vader. Ik was lange tijd van hem vervreemd en na een moeilijke en donkere tijd vonden we elkaar terug. Dit boek gaat over dat proces.

Voor anderen zijn wij een doodnormaal gezin in een typisch Noord-Brabants dorp. Maar achter gesloten deuren, ver weg van iedereen, broedt er iets. En dan barst de bom; er wordt zelfs schande van ons gesproken. Want ... mijn vader blijkt homo te zijn.

Hómó?!

In dit boek richt ik mij tot mijn vader. Ik vertel hem hoe mijn veilig geachte thuis ontwricht raakt terwijl ik opgroei en hoe ik hem van een leuke, lieve man zie veranderen in een in zichzelf gekeerde vreemde. Hoe mijn moeder met de dag meer radeloos wordt, maar hoe niets hem, verdoofd door de drank, nog kan raken. Zelfs wij, zijn eigen vrouw en kinderen, niet meer.

 

Of is het juist door zijn liefde voor ons dat hij zijn geheim versmoort…?

MokupMijnvaderishomo_atnero.jpg
MVIH_coverachterkant.jpg

Wanneer ons gezin dan toch in stukken uiteenvalt, volgen voor ieder van ons donkere en moeilijke jaren. En juist dán groeien mijn vader en ik naar elkaar toe. Ik ben er de stille getuige van hoe hij zijn homoseksualiteit – die hij ook na de scheiding nog lang wegstopt – heel voorzichtig ontdekt.

 

Mijn vader is homo is zo de genadeloze getuigenis van een dochter die haar vader uiteindelijk tóch kan gaan zien als een man van vlees en bloed.

In februari 2022 startte ik met een crowdfunding om dit boek, dat ik al jaren wilde maken, eindelijk te kunnen schrijven.

 

Met succes: ik kon Mijn vader is homo verwezenlijken door de steun van 145 donateurs, die mij samen duizenden euro's schonken. Daardoor kon ik niet alleen tijd vrijmaken voor het schrijfproces, ik kon daardoor alle kosten dragen: eindredactie, coach, illustrator, druk- en opmaakkosten én de presentatie. Ik geef dit boek namelijk - net als mijn andere werk - zelf uit, onafhankelijk en vrij.

Wil je op de hoogte blijven van mijn werk? Dan kun je je inschrijven op de nieuwsbrief

"Mayke brengt met dit boek haar kwaliteiten als mens en schrijfster samen. Verdriet, boosheid maar vooral ook kracht leiden via rauwe emotie en diepe dalen naar een mooi einde. Een echte aanrader!"

Lezersrecensies

Sophie Blummel

"In één teug uitgelezen. Zo mooi verwoord, maar ook heftig. Ik ben er stil van.  Dit boek heeft een grote indruk op mij achtergelaten."

Jacqueline van Voskuilen

"Een echte pageturner. Rauw, beklemmend, confronterend, hulpeloosheid en ook vol liefde, kracht en gedurfdheid. Er zit zoveel in..."

Tineke Heesakkers

"Dit boek raakt aan de kern van mens-zijn en is bovendien geweldig geschreven. Het zet me aan tot denken, het raakt me en maakt allerlei gevoelens los. Wauw!"

Erwin C.

"'In de stilte verstaan we elkaar.' Een prachtige zin in een ontroerend, liefdevol boek."

Inge Lohman

"Prachtig hoe zoveel lagen van systemische dynamiek in elkaar verweefd zijn met alle gevoelens duidelijk voelbaar, zonder dat het te beladen of complex wordt. Ik denk dat veel mensen er iets aan hebben."

Addy van Beek

"Ontroerend, hard, liefdevol, hardop lachen, huilen, compassie, wanhoop, brok in keel. Wauw! Een autobiografisch meesterwerk!"

Afke Smolders

"Een boek waar rauwe randjes zich afwisselen met liefdevolle passages. Een heel indrukwekkend verhaal."

Sander van Veen

"'Ik laafde me aan jouw aanwezige afwezigheid.' Alleen die zin al maakt dit boek het lezen en herlezen dubbel en dwars waard. Wat een prestatie. Dit verdient veel respect."

Mario Bouwmans

"Ik heb het boek in een ruk uitgelezen. Mijn complimenten: heel indrukwekkend!"

Louise van Beek

"Ik kon het boek niet wegleggen; zo goed geschreven. Het zal ongetwijfeld veel losmaken. Ik heb het in elk geval niet droog gehouden en daarnaast ook heel hard gelachen. Een aanrader!"

Ilse van Beek

"Dit verhaal is zo opgeschreven dat de gevoelservaring universeel is. Ik herkende er ontzettend veel van mezelf in. Bijzonder en dapper dat elk gezinslid zichzelf zo bloot durfde te geven. Dit verhaal is een groot cadeau aan de wereld. Dankjewel!"

Maartje van Gestel

"Een ontroerend en kwetsbaar waargebeurd verhaal over een gezin dat elkaar na verwijdering sterker terugvindt. Mooi, ontroerend, herkenbaar en confronterend."

Claudia Daris

"Een geweldig boek en bijzonder knap dat dit gezin zich zo bloot durft te geven."

Diny van Hout

"Een ontroerend levensverhaal. Eenmaal aan het lezen kun je het niet meer wegleggen!"

Nel

"Wat een geweldig boek! Heel openhartig, kwetsbaar en prachtig verwoord. Een ontroerend en indrukwekkend verhaal dat ik in een keer uitlas."

Astrid van Beek

“Ik wilde uit nieuwsgierigheid één hoofdstuk lezen… Gevolg? Ik kon het niet meer wegleggen. Wat een mooi en eerlijk verhaal! Dat eerste had ik wel verwacht op basis van wat ik al van Mayke las, dat tweede was een must om het boek te doen slagen. Wat hebben de lezers er anders aan? Mayke wroette diep in haar binnenste, maar liet ook haar vader, moeder en broers in de spiegel kijken.” 

"Dat Mayke een gouden pen had, wist ik al, maar om zo over je eigen familie en leven te kunnen schrijven, vergt nog iets extra’s. Het grijpt je meteen en verdient niets minder dan veel gelezen te worden."

Mattijs Smit

"Ont-zet-tend mooi! Wat een niets ontziend en liefdevol boek, dat rauw, puur en volledig zonder opsmuk is geschreven. De laatste pagina's door de tranen heen gelezen. Echt geraakt."

Simone Kaper

Susanne Groeneveld

"Een schitterend werk over drie zoektochten: hoe om te gaan met een vader en zijn (on)hebbelijkheden, hoe te ontworstelen aan een dorpscultuur en vooral: de reis naar binnen, naar jezelf. Wow, wat een heftig maar ook een prachtig en openhartig verwoord verhaal."

Peet Jacobs

"In dit boek zijn de gevoelens zo diepgaand neergezet dat het mij de ogen opende voor de gevoelens en dynamieken in mijn eigen ouderlijk gezin. Bedankt voor dit waardevolle inzicht!"

Sandy Buckinx

"Ik ben getroffen door de woorden die Mayke kiest om de gebeurtenissen te laden en te kleuren. Door de rijke en rake zinnen werd ik meegezogen in het verhaal. En ook al is het een andere context, de pijn van het kind is iets universeels. Diep respect voor de weg tussen toen en nu en voor de durf om dit boek als verbindend slotstuk te schrijven. Prachtig!"

Wies Harmeling

"Een prachtig boek; heel open en in één dag uitgelezen. Ik maak documentaires om mensen een spiegel voor te houden, maar dit boek is nog intenser. Het werkt bijna therapeutisch."

Daan Willekens

"Man, man, wat een boek. Rauw, puur, mooi ... of in één woord: geweldig. Niet alleen hoe het is geschreven, ook hoe geen enkel gevoel uit de weg wordt gegaan. Verdriet, woede, teleurstelling, liefde ... alles komt aan bod. Ik heb hier heel veel bewondering voor.

"Wat een pageturner! Ben er doorheen gevlogen, echt heerlijk geschreven. Mooi, ontroerend en grappig."

Niels van den Honert

Anke van Son

"Ik rook zijn sigaar, hoorde zijn handen schuren, zag het volle terras ... wát een verhaal! Soms hield ik mijn adem in; ik voelde de kluwen gewoon, maar ook hoe die ontrafelde. De tranen biggelen nog over mijn wangen.
Dank om ons -
het grote publiek dat veelal uit onbekenden bestaat - deel te laten uitmaken van jouw en jullie leven. Ik heb het boek verslonden."

Jenny Dorgelo-Kleine Staarman

"Ik ben diep onder de indruk van dit verhaal. Wat prachtig geschreven en verwoord. Maar wat me het meest raakte, is dat Mayke en Leo met dit verhaal naar buiten durven te komen. De jarenlange moeite, de schaamte rond zijn geaardheid en alle gevolgen … Zo begrijpelijk, zo menselijk. Zo herkenbaar…

Bij het lezen kwam ik er dan ook achter dat ik nog vol met (voor)oordelen rondloop rond mijn geaardheid. Wat een inzichten! Ik ben opnieuw hulp gaan zoeken en ik voel nu al hoe helend en goed dit mij doet. Heel erg bedankt voor dit boek!"

Moon

En jij?
Heb jij een verhaal?

Vertelde je het al?

En zou je dat uitgeschreven willen zien?

We kunnen dat doen! Samen. Jij en ik.

Jij vertelt vrijuit.

Ik schrijf het op.

Zoals jij dat wenst én binnen jouw budget: uitgediept in een boek of toegespitst in een mooi magazine. 

Je vindt alle mogelijkheden via onderstaande link

bottom of page