top of page
Books-Mayke.png

Boeken

ELK BESTAAN IS EEN BOEK WAARD

In deze portfolio vind je een selectie van mijn werk als biografe. Wil je meer informatie over hoe jij jouw levensverhaal kunt vormgeven? Dan verwijs ik je via onderstaande link graag door naar de verschillende opties.

De Ruiter Seeds

In de zomer van 2019 werd ik benaderd om de geschiedenis van De Ruiter Seeds vast te leggen. Ik besteedde bijvoorbeeld uitgebreid aandacht aan het leven van de familie in de jaren die voorafgaan aan de oprichting van W.P.J. de Ruiter Zaadhandel in 1945 – dat uiteindelijk zou uitgroeien tot De Ruiter Seeds – en aan hoe Wouter, zijn vrouw Rika en het bedrijf dat nog een bedrijf moest worden de oorlog doorkwamen.

 

Om een beeld te schetsen van dit zaadbedrijf sprak ik gedurende anderhalf jaar met allerlei mensen die lange tijd werkten bij De Ruiter Seeds en nauw betrokken waren bij de ontwikkelingen binnen de onderneming. Op basis van hun verhalen kon ik dit boek maken.

Vervolgens toetste ik hun herinneringen aan de documentatie die ik tot mijn beschikking had. Het was boeiend te zien hoe de een zich hetzelfde soms anders herinnert dan de ander. Ik liet dat zo, en noteerde waar mogelijk naast het subjectieve beleven de objectieve feiten.

Zo kon dit boek met recht het levensverhaal worden van een
bedrijf. Ik dank iedereen die ik mocht spreken en die met bijkomende informatie kwam oprecht voor hun openheid en hun medewerking. Het was een voorrecht De Ruiter Seeds zo goed te leren kennen.

Mooie Cor

Ik heb geluk gehad! Als ik Dick Advocaat niet toevallig tegen het lijf was gelopen op Schiphol had ik deze carrière nooit gehad. Dick is de gouden draad in mijn leven.

Ik ben bondscoach van Jong Oranje geweest en dat is het hoogst haalbare voor mij. Ik mis de overgave om als hoofdcoach in de absolute top te werken. Ik ben een flamboyante man en een levensgenieter. Dan kom je niet verder dan wat ik heb bereikt.

 

Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn imago is wat het is; dat mensen me kennen en ze over me praten. Ik ben een spraakmakend figuur. Glamour is mijn levensstijl.

Maar ik heb ook een andere kant. Ik ben 24 jaar gelukkig getrouwd geweest en viel in een zwart gat toen mijn vrouw bij me wegging. Ik zag mijn vader afglijden tijdens een depressie en uiteindelijk verloor ik hem. Die gebeurtenissen tekenden mij.

Dit boek geeft dat complete beeld; een beeld van wie ik ben. Een beetje ondeugend, en serieus op zijn tijd.

Cor Pot

"Mayke voelde mij haarfijn aan en ze wist precies die vragen te stellen waardoor ik nog dieper kon gaan. En dan het boek dat ze daarvan maakte… Dat overtreft alles. Een waar geschenk!"

Ine Jacobs

"Wat ben ik dankbaar dat het levenswerk van mijn vader en oom nu zo mooi op papier staat."

Wouter de Ruiter jr.

"De manier waarop Mayke woorden geeft aan mijn gevoelens en hoe ze die daarmee weet te ordenen, is onbeschrijfelijk. Zij begrijpt mij beter dan ik zelf…."

"Mayke beschikt over de gave
om vragen te stellen die je met veel drift wilt beantwoorden."

Henk de Ruiter

Peet Jacobs

"Mayke is een schrijfster naar mijn hart. Ze heeft de kwaliteit om in de huid van de persoon tegenover zich te kruipen en zet de interviews om in een tekst met zowel humor als diepgang. Voor mij de perfecte persoon voor mijn biografie!"

Cor Pot

"Mijn biografie is méér dan een optekening van feiten. Door de openhartige manier van interviewen, heeft dit boek me verder geleid naar mijn eigen ik. Niet eerder geconstateerde verbanden gaven me nieuwe inzichten. Ik voel me daar heel erg goed bij.

Arthur van Houts

Kees Beukers

Ik liet dit boek schrijven voor mijn familie: mijn vrouw, mijn kinderen en kleinkinderen.


Ik hou van jullie.


Jullie man, vader en opa,


Kees

Kees Sengers

Ik liet dit boek schrijven voor mijn familie: mijn vrouw, mijn kinderen en kleinkinderen. Er komt een moment waarop ik mijn verhaal niet meer zelf kan vertellen en dit verhaal neemt jullie, Karien, Kees, Henk, Beau, Maud, Senna, Sterre, Bente en Jesse mee in een reis door mijn herinneringen.

De snelheid van het leven zal enkel toenemen en zodoende vond ik het de tijd om even stil te staan en terug te kijken. Dit boek werd een eerlijke terugblik op al mijn goede en minder goede kanten, op mijn successen en teleurstellingen.

Daarmee is het de brug tussen vroeger en nu. Zodat jullie weten en voelen waar ik vandaan kom en hoe ik de persoon ben geworden zoals jullie mij herinneren.

Jullie man, vader en opa, 
 

Kees

Arthur van Houts

Dit boek heeft me verder geleid naar mijn eigen ik. Niet eerder geconstateerde verbanden gaven me nieuwe inzichten. Ik voel me daar heel erg goed bij.

Arthur

Wil jij ook jouw levensverhaal vertellen?

bottom of page